22 říjen

Nevzdáme se! Nikdy! (promo)

MístoPraha, Resslova 9A, Krypta kostela sv. Cyrila a Metoděje
Datum a čas22.10.2016 19:00

Dance Fusion Company a hosté 
ve spolupráci s 
NPHH a Rotou Nazdar

srdečně zvou 
na promo divadelního projektu o 21 dnech parašutistů
v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje v předvečer výročí poprav odbojářů a rodin padlých parašutistů 24. 10. 1942.

Místo v kryptě je nutné si rezervovat předem na 
info@pamatnik-heydrichiady.cz

Každé představení má 50 míst. Do mailu prosím vždy uvádějte celé jméno, čas představení a počet vstupenek.

Vstup do kostela je volný, vstupné na celou akci je dobrovolné a slouží k podpoře celého projektu.

 

14. den parašutistů v kryptě. Je 10. 6. 1942. Němci zničily Lidice. Jsou toho plné noviny i veřejný rozhlas. A ukrývané parašutisty trápí nejen zima, vlhko a tma, ale i bezmoc a vztek. 

KRYPTA
Další večer ve studené kryptě. Další partička karet o hlídku na vyhřátém kůru. Ale ne další obyčejný den. Dnes je 10.6. Dnes zmizely Lidice z povrchu zemského. 

 

Hrají: 
Petr Urban jako Josef Valčík
Samuel Neduha jako Josef Bublík, 
Vojtěch Kudla jako Jan Hrubý
Pavel Jiránek jako Jaroslav Švarc

 

Představení v 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, 21:00, 21:30, 22:00.

 

KOSTEL
Kde je hranice mezi svědomím vojáka při plnění rozkazu a svědomím dobrého muže, který hodil bombu a rozpoutal kolotoč událostí, které ukončily existenci jedné vesnice? Kdy je čas pochybovat a kdy je čas vydržet se vztyčenou hlavou, ať se na vás žene cokoli?

 

Hrají:
Petr H. Batěk jako kaplan Vladimír Petřek
Kryšfof Mende jako Adolf Opálka
Michal Dudek jako Jan Kubiš
Aleš Surma jako Josef Gabčík

 

Představení v 19:20, 19:50, 20:20, 20:50, 21:20, 21:50, 22:20.

 

PŘED KOSTELEM
OSUDY II. ODBOJE- pohybové divadlo o tom, o čem se někdy špatně vypráví, protože bychom u toho museli křičet

 

Tančí: Marta Sobotková
Dopis Ivana Kolaříka čte jeho velitel Adolf Opálka (Kryšfof Mende)
Básně čte Vladimír Petřek (Petr H. Batěk)

 

Představení 19:00, 20:00, 21:00, 22:00.

 

1. VÝSLECH
Aťa Moravec. 21 let. Lstí dopaden gestapem 17. 6. Brutálně mučen a vyslýchán sedm hodin. Až po té, co jej násilím opijí a ukáží mu hlavu jeho mrtvé matky, se zhroutí a prozradí, že v případě nebezpečí se měl ukryt v jistém kostele v Resslově ulici. Popraven v Mauthusenu 24.10. 42

 

2. JINDŘIŠKA
Jindřiška Nováková. 14 let. Odvedla zakrvácené kolo Jana Kubiše. Mladá sokolka, kterou odboj považoval za slabý článek, protože jí u toho někdo viděl. Gestapo jí a dalších skoro 250 dívek z Libně odvezlo do Pečkárny. Celý den se dostávala do stále užšího výběru dívek. Nehla ani brvou. Svědkyně ji neoznačily. Vrátila se domů a gestapo nemělo nic. Až dokud nepodlehl tlaku okolností Čurda. Na jeho udání se Jindřiška na gestapo vrací podruhé. A vyšetřovatelé žasnou. Jak to, že se neprozradila? Říká se, že prvních pár hodin se jí nikdo na nic neptal. Jen jí bili. Popravena v Mauthausenu 24. 10. 42 i přesto, že říšské zákony umožňují popravy až od 15 let.

 

3. MÍSTA
Pomník ANTHROPOID v osudné zatáčce v Libni.
Kobyliská střelnice.
Lidice.
Mauthausen. 
Stojí a vyprávějí, abychom my nezapomněli. 

 

4. NEJDRAŽŠÍ MILUŠKO
Ivan Kolařík. Skupina Out Distance. Muž, který měl smůlu. Seskočil 28. 3. 42 s Opálkou a Čurdou. Ztratil falešné doklady. S fotografií a jménem své skutečné milé. Gestapo se brzy dostalo na stopu. Svůj dopis na rozloučenou své milé nikdy nedal. Otrávil se 1. 4. 42 na silnici u Vizovic, když už mu gestapo dýchalo na záda. Miluška si dopis nikdy nepřečetla. Popravili ji v Brně ještě v květnu 1942. 

 

5. VLADIMÍRU PETŘEKOVI S LÁSKOU
Kaplan kostela sv. Cyrila a Metoděje. Brutálně mučen a vyslýchan. Nezlomen. Přestali s bitím a zkoušeli s ním vést fizlofické rozpravy. Zůstal neoklamán a neoblomen. Odsoudili ho a zastřelili na Kobyliské střelnici 5.9. 42. Zemřel sám, ale nepodlehl. 10.6. 2016 poprvé zazní nahlas jihoslovanské básně, které překládal, ale nikdy nestihl vydat.

 

 


 

 

Námět, dramatizace, režie:
Jana Raila Hlavsová

 

O projektu:
Kdo bylo těch sedm mladých mužů, kteří zemřeli 18. 6. 1942 v Resslově ulici a stali se hrdiny a legendou? Byli to parašutisti, elitní vojáci, mladí muži plní života, odhodlání a rozhodnosti dělat, co je třeba. Ale taky se smát, milovat, bát se, pochybovat, vydržet, bojovat a nikdy se nevzdat. 

Kdo dnes zná jejich jména? Vědí lidé, kdo byl kaplan Vladimír Petřek? Vědí, co všechno pro odboj a parašutisty udělal? Co všechno vydržel, než ho odsoudili a popravili? Co všechno museli vydržet odbojáři při výslechu a mučení na gestapu? Jaké byly osudy Hajského-Zelenky? Ati Moravce? Čtrnáctileté Jindřišky Novákové, která obelstila gestapo, zatímco Karel Čurda podlehl drtivé propagaci pomocí poprav celých rodin a vypalování celých vesnic?

Na tyhle otázky existují odpovědi. Chceme příběh těhto lidí vyprávět pomocí dramatizace a pohybu, ale i faktů, skutečných historických podkladů bez ideologického balastu a smyšlenek a dezinformací, které se za ta léta nahromadily. A tam kde archiv mlčí, tam budeme doufat, že si budeme domyšlet s úctou a vděčností.
Premiéra je plánovaná na květen 2017 v rámci 75 let od útoku na Heydricha. 

Budeme rádi, když nás přijdete podpořit již nyní, abychom celou realizaci mohli dotáhnout zdárně do konce.

 

FACEBOOK UDÁLOST

 

2016-10-22