24 duben

Jom ha-šoa 2017

MístoBrno, Blatná, Havlíčkův Brod, Klatovy, Kolín, Kosova Hora, Liberec, Olomouc, Plzeň, Praha, Sušice, Ústí nad Labem
Datum a čas24.04.2017 14:00

JOM HA-ŠOA 2017

 

Ve 13 městech a obcích České republiky se bude v pondělí 24. dubna 2017 konat 12. ročník připomínkové akce Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – JOM HA-ŠOA. Vedle již tradičních měst, jakými jsou Praha, Brno, Olomouc, Liberec, Sušice, Kolín, Kutná Hora, Plzeň, Havlíčkův Brod a Blatná, se letos ke čtení připojilo i Ústí nad Labem, Kosova Hora a Klatovy.

Celorepublikovou záštitu nad akcí převzal ministr kultury, pan Daniel Herman, který zároveň přislíbil účast na pražském čtení.

Pokud byste měli zájem o vytvoření vlastního seznamu jmen, prosím kontaktujte nás na adrese database@terezinstudies.cz, a to nejpozději do pátku 14. dubna.

 

2017-04-24

 

Jádrem akce je maraton čtení jmen jednotlivých žen, mužů a dětí, kteří byli kvůli svému přisouzenému židovskému nebo romskému původu pronásledováni, perzekvováni a zavražděni během druhé světové války. Cílem akce je přizvat všechny obyvatele České republiky k aktivnímu uctění památky obětí holocaustu. Akce se koná na veřejných prostranstvích jako centrech současného společenského života. K připomínce obětí holocaustu jsou zváni všichni obyvatelé České republiky i její návštěvníci bez rozdílu jazyka, náboženství a kulturního zázemí.

Pojďme společně symbolicky vrátit oběti bezpráví do naší společné paměti veřejnou vzpomínkou – přečtením jejich jmen. 

Akce začíná ve všech místech společně ve 14 hodin.

 

Místa a časy konání:

  • Brno: Moravské náměstí, 14 až 17 hodin
  • Blatná: Tř. J. P. Koubka, 14 až 15 hodin
  • Havlíčkův Brod: Havlíčkovo náměstí, 14 až 16 hodin
  • Klatovy: u pomníku obětem holocaustu na souběhu ulic Randova a Denisova, 14 až 16 hodin
  • Kolín: Karlovo náměstí, 14 až 16 hodin
  • Kosova Hora: Synagoga Kosova Hora, 14 až 15 hodin
  • Kutná Hora: Městská knihovna v Kutné Hoře, 14 až 16 hodin
  • Liberec: náměstí Dr. E. Beneše, 14 až 15:30
  • Olomouc: Horní náměstí, 14 až 16 hodin
  • Plzeň: Smetanovy sady, U branky, 14 až 17 hodin
  • Praha: náměstí Jiřího z Poděbrad, 14 až 17 hodin
  • Sušice: náměstí Svobody, 14 až 15:30
  • Ústí nad Labem: piazzetta před Hraničářem, 14 až 15:30 hodin

Každý, kdo přijde, obdrží seznam několika jmen se stručnými osobními údaji. Jména může podle svého uvážení přečíst do mikrofonu. Každý návštěvník zároveň obdrží informační materiály, může nahlédnout do publikací týkajících holocaustu, pamětních knih apod. K akci je možné se připojit kdykoli v jejím průběhu. 

 

Motto letošního ročníku: Od čísel ke jménům – od jmen k příběhům

Většina židovských a romských obyvatel se díky holocaustu ztratila z naší společnosti, z domů v sousedství, ze škol, práce, obchodů a kulturních institucí. 

Po většině z nich nám zbyla jen transportní nebo vězeňská čísla, kterými nacističtí důstojníci a úředníci popřeli jejich důstojnost. Již více než dvacet let se mnoho lidí – jednotlivců i organizací snaží vracet jim jména, k mnoha z nich se podařilo najít další údaje. Některým dokážeme vrátit tvář, ale jen u zlomku z nich se daří rekonstruovat životní příběh. 

Dnes, po více než dvaceti letech této práce, existuje řada pamětních knih, webových stránek, databází u nás i v zahraničí. Jaké to jsou? Jaké informace obsahují? A jak v nich hledat?

Můžeme se zkušenostmi z dokumentace obětí holocaustu-šoa přispět k dokumentaci obětí romského holocaustu? Na tyto otázky budeme hledat odpovědi v připravované informační brožuře. 

 

Soudím, že jsou dva hlavní důvody, proč si musíme všechny hrozné děje, jimž je tato kniha věnována, znovu a znovu připomínat. Především nás k tomu vede docela přirozená úcta k nekonečnému utrpení našich bližních a k jejich památce, naše přirozená povinnost ctít jejich oběti a udržovat tím ono zvláštní souručenství mrtvých a živých, předků a potomků, které je jedním ze základů existence každého zdravého lidského společenství vědomého si své vlastní totožnosti, totožnosti opřené o jasné vědomí kontinuity a smyslu všeho dobrého a zlého, co mu bylo dáno prožít.

Terezínská pamětní kniha: Slovo Václava Havla

 

Pro více informací sledujte naší facebookovou stránku.