Libuše volá Londýn

5. 1. 2017

V noci z 28. na 29. prosince zahájila Rota Nazdar a Československá obec legionářská svůj nový projekt Libuše volá Londýn, jehož cílem je představit veřejnosti činnost úspěšné, leč poněkud opomíjené, zpravodajské paraskupiny Silver A.

Proč jsme si na start projektu vybrali taky netradiční čas, když mezi svátky každý normální člověk odpočívá doma s rodinou? Právě v noci 28. prosince 1941 odstartoval z britského letiště Tangmere letoun Halifax Mk. II 138. Perutě RAF se sedmi československými parašutisty výsadků Anthropoid, Silver A, Silver B a škpt. Jaroslavem Šustrem jako dispečerem. Úkolem posádky F/O Ronalda Clifforda Hockeye bylo najít vhodná místa pro vysazení paraskupin v Protektorátu, aby mohly splnit své úkoly v okupované vlasti.

Ve 2:24 anglického času (v protektorátu 3:24, podle slunce 1:24) přišel pokyn pro seskok prvního výsadku. Anthropoid seskočil nedaleko Nehvizd, ač místem vysazení měla být oblast kolem Ejpovic na Plzeňsku. Silver A byl pak vysazen ve 2:37 u obce Senice nedaleko Poděbrad a Silver B ve 2:56 u Kasaliček u Přelouče. Tím začalo téměř půlroční působení parašutistů v protektorátu.

Ve stanovený čas jsme po 75 letech na poli, kde přistál Josef Valčík, byli i my, abychom si proběhlé události připomněli a na autentickém místě vyzkoušeli činnost parašutisty po seskoku. Vzniklé snímky pak poslouží jako ilustrační materiál pro náš společný projekt. Na facebookové stránce „Libuše volá Londýn“ budeme až do 2. července přenášet 75 let staré události a mapovat činnost paraskupiny Silver A a zejména radiové spojení mezi jimi obsluhovanou radiostanicí Libuše a Vojenskou radiovou ústřednou v Londýně. Těšit se můžete i na řadu doprovodných akcí. Připravujeme rekonstrukci vysílání z původních prostor Na Sádkách v Lázních Bohdaneč. V pardubickém Zámečku vybudujeme výstavu věnovanou Vojenské radiové ústředně, chystáme i putovní výstavu či drobnou publikaci, která představí zejména radiový provoz mezi protektorátem a Anglií v roce 1942. Nezapomeneme ani na další výsadky a akce roku 1942, jejichž 75. výročí si letos připomínáme. Sledujte náš web i Facebook, dozvíte se více!

text: br. Miloš Borovička

foto: Robin Štrégl

 

Libuše volá Londýn