8 březen

Vzpomínka na BIIb

MístoPraha, Bubenská 177/ 8b - Památník ticha
Datum a čas08.03.2020 17:00 - 20:00

Tradiční vzpomínková akce nazvaná Vzpomínka na BIIb věnovaná smutnému datu naší válečné historie začne v neděli 8. března v 17 hodin v odjezdové hale pražského nádraží Bubny. Vyvrcholí v 18.30 hodin slavnostním koncertem ostravského souboru International Ensemble ve Velké dvoraně Veletržního paláce, kam se přesune symbolickým pochodem po trase válečných transportů lemované „oživlými“ vzpomínkami.

Setkání organizované zástupci Památníku ticha se koná u příležitosti největší jednorázové masové vraždy v historii Československa, vyhlazení tzv. Terezínského rodinného tábora v Osvětimi v noci z 8. na 9. března 1944, při které přišlo o život téměř 4000 žen, mužů i dětí a zároveň připomene výročí 75 let od konce druhé světové války.

Vzpomínku na BIIb organizuje Památník ticha ve spolupráci s Institutem terezínských skladatelů, Židovskou obcí Praha, Nadačním fondem obětem holocaustu a Terezínskou iniciativou. Záštitu nad vzpomínkovou akcí převzali ministr kultury Lubomír Zaorálek, ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, starosta Prahy 7 Jan Čižinský a radní pro kulturu hl. m. Prahy Hana Třeštíková.

 

facebook