Válečný veterán Jan Prokesz i se svými bratry bojoval u Dunkerque

4. 12. 2019

Desátník ve výslužbě Jan Prokesz oslavil ve čtvrtek 28. listopadu 2019 93. narozeniny v kruhu své rodiny, přátel a členů Československé obce legionářské, jednoty Frýdek-Místek. Uplynulo 75 let od chvíle, kdy Jan Prokesz, společně se svými dvěma bratry, bojovali v řadách Čs. samostatné obrněné brigády ve Francii u přístavního města Dunkerque. 

„U Dunkerque v Normandii jsem bojoval společně se svým bratrem Jiřím a Antonínem. Začnu nejstarším bratrem, Jiřím, který byl takovým naším průvodcem a staral se o nás. Bratr Jiří uměl dobře francouzsky, proto byl zařazen na funkci motospojky a tlumočníka ve Wormouthu u generála Lišky, který byl velitelem Čs. samostatné obrněné brigády. Jeho úkolem bylo doručovat zprávy podle pokynů velení Čs. samostatné obrněné brigády do přední linie bojů. Tonda, měl krycí jméno Jedlička, ten vykonával funkci u zbrojířů a měl na starosti všechny zbraně a muniční sklad. Já jsem byl zařazen do strážního oddílu, účastnil jsem se bojů o továrnu Filature, kde padlo mnoho našich vojáků. Po válce jsme všichni tři měli problémy s tím, že jsme sloužili na západní frontě, teprve po revoluci v roce 1989 jsme se díky plk. Adolfu Kaletovi z Hrádku stali členy obnovené Československé obce legionářské, jednoty Frýdek-Místek a mnozí byli také povýšeni.“

V příštím roce si připomeneme 75. výročí ukončení druhé světové války. Osudy vojáků z Těšínska, kteří bojovali v Normandii, budou veřejnosti představeny v nové knize nazvané „Trnitá cesta k Dunkerque“, kterou napsal br. Petr Majer. V knize je rozebrána složitá situace na Těšínsku v době, kdy bylo začleněno do německé Říše v letech 1939-1945, vznik Čs. samostatné obrněné brigády ve Velké Británii, životní osudy 37 válečných veteránů, kteří u Dunkerque bojovali a se kterými se autor v posledních 25 letech setkal. Dále zde bude zveřejněn seznam 43 vojáků, kteří u Dunkerque padli a jsou pochováni ve Francii a Belgii. Jde o složité období v regionu Těšínského Slezska, které dosud nebylo komplexně zpracováno, a poprvé tak bude veřejnosti představen seznam všech těch vojáků, kteří na západní frontě ve Francii bojovali a kterých bylo z měst a obcí na Těšínsku od Mostů u Jablunkova, Třinec, Český Těšín, Karvinou, Orlovou, Petřvald, Bohumín atd., neuvěřitelných 1 881. V knize najdeme řadu dobových fotografií z rodinných alb těchto vojáků, které dosud nebyly zveřejněny. Nalezneme zde také životní osudy bratrů Prokeszových z Oldřichovic.

text a foto: br. Teodor Hybler