22 červen

Festival Zámeček: Kód Enigmy (2014)

MístoPardubice IV, Průmyslová 558 - Památník Zámeček Pardubice
Datum a čas21:00

Na příběh o Alanovi Turingovi a dekódování zpráv šifrovacího stroje Enigma se můžete těšit v rámci letošního Festivalu Zámeček. Kód enigmy (2014), oceněný mimo jiné Oscarem za Nejlepší adaptovaný scénář, uvádí Památník Zámeček také k příležitosti Měsíce hrdosti (Pride Month), kterým je právě červen.

◾Kdy: čtvrtek 22. června od 21:00
◾Kde: letní kino na louce u Památníku Zámeček
◾Vstupné: dobrovolné

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. V září 2009 se britský premiér Brown jménem vlády Alanu Turingovi omluvil za všechny křivdy a 24. prosince 2013 mu královna Alžběta II. udělila královskou milost. (Zdroj: Forum Film)

Doporučujeme vzít si s sebou deku, kapacita míst k sezení je omezená. V případě velmi nepříznivého počasí se projekce přesune do kinosálu Památníku Zámeček. Film promítáme v anglickém znění s českými titulky.