1 září

Nástup vojáků AČR po návratu ze zahraničních operací

MístoPraha 3-Žižkov, U Památníku 1900 - Národní památník na Vítkově
Datum a čas12:00

V pátek 1. září 2023 od 12.00 hodin se ve Slavnostní síni Národního památníku na Vítkově uskuteční slavnostní nástup vojáků Armády ČR po návratu ze zahraničních operací na území Litvy, Lotyška, Sinajského poloostrova, Bosny a Hercegoviny, Kosova a Itálie. Ceremoniálu se zúčastní ministryně obrany Jana Černochová, zástupce náčelníka Generálního štábu – náčelník štábu generálmajor Miloslav Lafek a další hosté.

Medaile Za službu v zahraničí převezmou příslušníci 1. úkolového uskupení AČR v Litvě, kteří prováděli radiační a chemický průzkum a dekontaminaci. Jádro jednotky tvořili specialisté 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce.

Dále budou oceněni vojáci 1. úkolového uskupení AČR v Lotyšsku postaveného na bázi posílené zatarasovací čety 15. ženijního pluku z Bechyně.

Vyznamenáni budou vojenští profesionálové 23. letecké jednotky CASA na Sinajském poloostrově. Jejich úkolem bylo monitorovat situaci v prostoru operace společně s mezinárodními pozorovateli na palubě letounu a zajišťovat přepravu osob a materiálu ve prospěch mise MFO. Jádrem jednotky byla 24. základna dopravního letectva Praha-Kbely.

Dalšími oceněnými budou příslušníci hlavního operačního velitelství v zahraniční operaci EUNAVFOR MED IRINI v Itálii. Medaile obdrží také vojáci na velitelstvích misí KFOR v Kosovu a EUFOR ALTHEA na území Bosny a Hercegoviny.

Vybraným vojákům bude udělen Záslužný kříž ministryně obrany, čestné odznaky AČR Za zásluhy, věcné dary a pamětní mince.