Vojenský den 2024 ve Strážnici

4. 10. 2024

V sobotu 21. září 2024 se ve skanzenu ve Strážnici uskutečnil již 11. ročník tradičního setkání klubů vojenské historie s názvem Vojenský den 2024. Prostřednictvím dvou rekonstrukcí bitev se mohli diváci přenést do roku 1919. Bojová ukázka „Jdeme na papričku 1919“ prezentovala boje čs. legionářů z Itálie a Francie a čs. domácího vojska proti maďarské Rudé armádě a Rudým gardám o jižní hranice Slovenska, konkrétně o vesnici Sajószentpéter. Bojová ukázka „Dálný východ 1919“ znázornila boje čs. legionářů na Rusi a amerického sibiřského expedičního sboru proti zbolševizovaným partyzánům na transsibiřské magistrále v okolí Vladivostoku.

Program v průběhu dne rovněž doplnily dobové vojenské tábory s výstavkami vojenské výstroje a výzbroje, polní kuchyně a vojenská technika.

Bojových ukázek se zúčastnilo na 65 mužů, žen a dětí v historických stejnokrojích a dobových civilních oděvech, kterým patří velký obdiv a vděk za jejich zápal a precizní herecké výkony, kterými pomohli rekonstruovat pozapomenuté kapitoly naší historie a představit je tak širší veřejnosti. Akci uspořádala Československá obec legionářská s finanční podporou Ministerstva obrany České republiky v rámci projektu Prezentace tradic armády na jihu Moravy a Národní ústav lidové kultury. Na organizaci se podíleli rovněž členové Klubu vojenské historie Slovácko, Klubu policejní historie Brno a skupiny The Bloody First – Great war reenactment group. Děkujeme rovněž za institucionální podporu Technickému muzeu v Brně a Moravskému zemskému muzeu. Bez všech těchto partnerů by se akce nemohla uskutečnit. Předně ale děkujeme Vám, divákům! Váš zájem o historii a kladná odezva nás motivuje do další práce.

text a foto: br. Lukáš Lexa